Thursday, February 26, 2015

Kembali..

Lama jugak rupanya gua tinggalkan dunia blogging..

Sekadar sepatah dua kata..

Wednesday, December 18, 2013

| Trip Royal Belum | Monsoon Yang Rentung |

Last gua ingat 3 tahun lepas gua masuk ke Royal Belum dengan geng² Santai Anglers.. Tapi untuk kali ni gua masuk ke sini dengan geng² Worldwide Anglers pulak.. Trip yang diorganize oleh Reza PanPishing dan juga Sky..

Gua nak cerita trip ni punya perjalanan pun rasa macam malas jugak tetiba ni.. Maklumlah gambar semua kat kamera orang lain.. Nak buat karangan, mana punya zaman baca² karangan ye dak.. So overall trip ni yang boleh gua simpulkan adalah kitorang masuk terawal sedikit kerana hujan hanya menyimbah di luar Lembah Belum dan panas seperti di sahara di dalam Lembah Belum.. Tapi hasil tak semestinya teruk cuma yang gadang kitorang gagal naikkan kerana semuanya banyak main kat "highway".. Belum masa untuk mereka masuk ke suak² dan sungai².. Takpelah.. Tahun depan masih ada lagi untuk mencuba nasib..

4 bintang dari 5 gua bagi kat organizer.. Makanan tip top.. Balik cast, tros makan tanpa kerisauan.. Boatman dan suasana boathouse cukup power sehinggakan power rangers pun turut mengkaguminya.. Terima Kasih Organizer.. Ada rezeki, gua tumpang lagi.. Nga nga nga nga~


Salam Sebarau dari Royal Belum..

Sunday, November 24, 2013

| Kembali | Port Tiang Gol |

Huarghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh~ 
Fuh! Lama jugak gua tidur.. Hahaha.. Ok.. Mari pendekkan cerita setelah gua kembali ke arena memancing..

Ceritanya Ahad 24/11/2013.. Gua dengan adik En. Bagok merayau-rayau dalam kebun kelapa berdekatan.. Ntah macam mana tetiba kitorang terjumpa 1 port baru.. Kitorang turun.. Semak dia boleh tahan.. Bekas tempat ini dirogol juga ketara dengan kehadiran plastik roti dan plastik katak.. Ahhhhh.. Lupakan semua tu.. Biar gambar sahaja berbicara..


Kalau korang tengok kat tengah paya tu ada 2 batang tiang.. Otometik kitorang terus bagi nama Port Tiang Gol.. Ahhaaa! Air tak berapa cun sebab malam sebelum tu hujan.. Merah air.. Kitorang buat calculation yang peratus untuk kumpau hampir mencecah 68%..

Hasil pertama.. Mamat ni memang pengamal katak ori.. Kebetulan ada 1 group anak.. Gua kacau tak kena.. Dia kacau 2-3 kali tros ngap.. Setel..

Bila katak dah habis, baru dia keluarkan katak getah.. Pun situasi sama.. Gua jenuh kacau 1 lagi group anak haruan.. Haram tak disambut.. 2-3 kali mamat ni baling terus disambarnya.. Ok.. Petanda gua hampir kumpau hari tu..

Sikit punya rakus dia telan..

Tak lama lepas tu dia lagi yang dapat.. Gua syak budak ni ada bela saka haruan.. Peratusan gua kumpau sudah mencecah 84.6%..

1 lagi petanda² kumpau.. Apa sudah happen ini? 

Langit tak selalunya biru.. Macam biasa hero mesti last minit.. Masa kecederaan time baru nak balik.. Kitorang singgah port memula tadi.. Regu gua jumpa 1 lagi group anak haruan.. Dia kata dia kacau takde respon.. Gua sisipkan katak getah Starlit dalam jighead Cultiva.. Gua lalukan 4-5 kali kat group anak tu.. Secara tetiba.. Ahhaaaaaa!! Peratus kumpau terus menjadi 0.02%..

Rod : Daiwa Crossbeat 8-16
Reel : Abu Garcia Elite IB CB GP
Line : Ofmer Majr Braid 15lb
Lure : Starlit Soft Plastic + Cultiva jighead

Pun rakus boleh tahan.. 

Begitulah rentetan pagi ahad tu yang penuh warna warni sinetron.. Kesemua berjaya diCNRkan.. Port ini akan diperam untuk beberapa ketika dah kitorang akan kembali bila musim hujan reda untuk bereksperimen ketika airnya hitam kembali.. Yoshhhhh!



Monday, July 22, 2013

Detik demi detik

Fuhhhhhhhhhh! Nampaknya lagi 2 bulan untuk gua apply kembali lesen memancing gua..

Tu je yang nak gua bagi tahu..