Thursday, December 15, 2016

| Utara Mai Tada Sombong | Part 1 | Siakap Muara |

Lama jugak rasanya tak update cerita memancing.. Dengan melupakan segala birokrasi dan politik dalam scene, gua akan cuba untuk kembali untuk bercerita kisah memancing gua di dalam ni.. Hahahaha.. Jangan hot² chiken shite sudah..

Ok.. Sebenarnya dah lama dah gua memancing kat perairan utara ni.. Maklumlah orang rumah orang Sg Petani.. Memula dia kenalkan gua dengan kawan sekolah dia.. Kemudian melarat-larat sampai lah geng sekarang ni..

Ok.. Part 1 ni gua nak cerita trip muara.. Tanggal Sabtu10/12/2016.. Asal bermula plan dengan Abam A.Rapala dan Abam Sal.. Tapi last minit Abam A.Rapala tak dapat join.. So gua pun turun dengan Abam Sal.. Sesi panas badan sebelum trip ke 2 katanya.. Rezeki tak berapa nak baik petang Sabtu tu.. Ikan agak pasif.. Ikan pengacau iaitu Kacang (Alu² rempit) pun tak berapa nak menyambar.. Trolling jugak tiada sambutan.. Yang sudi menyambut hanyalah daun² dan ranting² hanyut.. Cehh!!

Tapi kalau bukan dengan izinNya, mujur ada Siakap rempit yang sudi menyambar Yozuri Crystal Minnow gua.. Hahaha.. Jadilah untuk menyambal rumah mertua.. Dan itulah satu² ikan untuk petang itu..

 
Siakap Rempit dan Yozuri Crystal Minnow

Antara punca ikan menjadi pasif kurang menyambar lure antaranya air start pasang pukul 7.. So dari pukul 3.30 gua turun tu air mati tak bergerak.. So, ikan pun menjadi kurang galak untuk menyambar lure.. Keadaan air terlalu jernih petang tu juga kitorang meletakkannya sebagai anatara punca²nya.. Sekadar analisis syak wasangka.. Hahaha..

Merempit bersama Abam Sal untuk menghibur hati

Begitulah kisahnya.. InsyaAllah 2017 gua akan "kambek" dengan ilmu yang penuh di dada yang mendabik ini.. Sayonara coretan kisah Part 1 gua..

Wednesday, November 23, 2016

Berhabuk


Fuhhhh.. Berhabuk.. Marilah kita berkemas² habuk yang ada dahulu..

Thursday, February 26, 2015

Kembali..

Lama jugak rupanya gua tinggalkan dunia blogging..

Sekadar sepatah dua kata..

Wednesday, December 18, 2013

| Trip Royal Belum | Monsoon Yang Rentung |

Last gua ingat 3 tahun lepas gua masuk ke Royal Belum dengan geng² Santai Anglers.. Tapi untuk kali ni gua masuk ke sini dengan geng² Worldwide Anglers pulak.. Trip yang diorganize oleh Reza PanPishing dan juga Sky..

Gua nak cerita trip ni punya perjalanan pun rasa macam malas jugak tetiba ni.. Maklumlah gambar semua kat kamera orang lain.. Nak buat karangan, mana punya zaman baca² karangan ye dak.. So overall trip ni yang boleh gua simpulkan adalah kitorang masuk terawal sedikit kerana hujan hanya menyimbah di luar Lembah Belum dan panas seperti di sahara di dalam Lembah Belum.. Tapi hasil tak semestinya teruk cuma yang gadang kitorang gagal naikkan kerana semuanya banyak main kat "highway".. Belum masa untuk mereka masuk ke suak² dan sungai².. Takpelah.. Tahun depan masih ada lagi untuk mencuba nasib..

4 bintang dari 5 gua bagi kat organizer.. Makanan tip top.. Balik cast, tros makan tanpa kerisauan.. Boatman dan suasana boathouse cukup power sehinggakan power rangers pun turut mengkaguminya.. Terima Kasih Organizer.. Ada rezeki, gua tumpang lagi.. Nga nga nga nga~


Salam Sebarau dari Royal Belum..