Monday, February 20, 2017

| Peacock Bass Sg Petani |

Minggu lepas gua pulang ke rumah mertua gua di Sg Petani.. Sampai di kampung, sepupu ipar gua ajak ke satu port baru.. Sepupu ipar gua ni haruan hunter.. Tapi kali ni dia inform ada satu port baru tapi penuh dengan peacock bass.. Kebetulan pulak dalam tackle box gua mujur ada sedikit gula-gula untuk PB ni.. Hahaha.. Memang langkah kanan..

Sampai di port yang besarnya separuh padang futsal, gua mentafsir dari permukaannya.. Tenang.. Tiada aktiviti.. Abaikan.. Capai flutter stick 7cm kemudian campak sana sini..

Agak aneh.. Tiada respon.. Slow jerking berirama tiada sambutan.. Tukar strategi.. Cast, rendam sampai dasar kemudian kayuh selaju mungkin dengan sulaman stop 1 saat.. Akhirnya berjaya memujuk bukan seekor, tetapi dua ekor PB..



Lama jugak tak pekena tarikan PB ni.. Meresap jugak la.. Cukulah untuk hari itu lesen 2 ekor PB.. Sepupu ipar gua boleh sekor dan kawannya boleh seekor..

Esoknya sepupu ipar gua ajak repeat lagi.. Maklumlah bila dah kena karen dia, ketagihan menjelma kan.. Hahahaha.. Tapi untuk petang hari ke dua tu ikan tak nak makan dengan teknik semalam.. Gua saspek sebab semalam sepupu gua dengan kawannya banyak kali lucut.. Ikan mungkin boleh membaca tektikal yang telah digunakan... Mujur gua bukan Arsene Wanger yang selalu menggunakan tektikal sama.. Kali ni dengan menggunakan micro jig 7gram, gua cast.. Rendam kemudia jerk dalam kala sederhana dengan formation 2-3-2-3.. Hasilnya..





Hahaha.. 5 ekor gua santak.. Sepupu ipar gua dengan kawannya takde micro jig.. Maka gigih la mereka untuk sentiasa menukar tektikal.. Namun tetap bukan rezeki untuk hook PB..

Begitulah coretan gua tentang PB Sg Petani.. Saiz rempit tapi tentangan yang diberikan padu belasah.. Lagi padu kalau guna rod 6-12 atau 4-10.. Hahahaha..

Sekian untuk posting ini.. ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š



Thursday, December 15, 2016

| Utara Mai Tada Sombong | Part 1 | Siakap Muara |

Lama jugak rasanya tak update cerita memancing.. Dengan melupakan segala birokrasi dan politik dalam scene, gua akan cuba untuk kembali untuk bercerita kisah memancing gua di dalam ni.. Hahahaha.. Jangan hot² chiken shite sudah..

Ok.. Sebenarnya dah lama dah gua memancing kat perairan utara ni.. Maklumlah orang rumah orang Sg Petani.. Memula dia kenalkan gua dengan kawan sekolah dia.. Kemudian melarat-larat sampai lah geng sekarang ni..

Ok.. Part 1 ni gua nak cerita trip muara.. Tanggal Sabtu10/12/2016.. Asal bermula plan dengan Abam A.Rapala dan Abam Sal.. Tapi last minit Abam A.Rapala tak dapat join.. So gua pun turun dengan Abam Sal.. Sesi panas badan sebelum trip ke 2 katanya.. Rezeki tak berapa nak baik petang Sabtu tu.. Ikan agak pasif.. Ikan pengacau iaitu Kacang (Alu² rempit) pun tak berapa nak menyambar.. Trolling jugak tiada sambutan.. Yang sudi menyambut hanyalah daun² dan ranting² hanyut.. Cehh!!

Tapi kalau bukan dengan izinNya, mujur ada Siakap rempit yang sudi menyambar Yozuri Crystal Minnow gua.. Hahaha.. Jadilah untuk menyambal rumah mertua.. Dan itulah satu² ikan untuk petang itu..

 
Siakap Rempit dan Yozuri Crystal Minnow

Antara punca ikan menjadi pasif kurang menyambar lure antaranya air start pasang pukul 7.. So dari pukul 3.30 gua turun tu air mati tak bergerak.. So, ikan pun menjadi kurang galak untuk menyambar lure.. Keadaan air terlalu jernih petang tu juga kitorang meletakkannya sebagai anatara punca²nya.. Sekadar analisis syak wasangka.. Hahaha..

Merempit bersama Abam Sal untuk menghibur hati

Begitulah kisahnya.. InsyaAllah 2017 gua akan "kambek" dengan ilmu yang penuh di dada yang mendabik ini.. Sayonara coretan kisah Part 1 gua..

Wednesday, November 23, 2016

Berhabuk


Fuhhhh.. Berhabuk.. Marilah kita berkemas² habuk yang ada dahulu..

Thursday, February 26, 2015

Kembali..

Lama jugak rupanya gua tinggalkan dunia blogging..

Sekadar sepatah dua kata..